Archohm Studio, Noida

Architectural Case Study Dated:  April 12, 2014
submit to reddit
5 Comment(s)
Design by, Architect: Archohm Consults

Archohm Design Studio is conceived with the basic architectural principles, one to ensure an effective and efficient architectural solution. The Archohm Design Studio is a shining example of these principles that were employed while designing its award winning architectural office.

Often labeled as a design fort, the office reflects the 'mad and fun' design philosophy of the firm. Built within thick of city conditions; the office stands in “a site of incredible context” in the firm’s words. A built up area of 4 4,000 sq meters, its triangulated plot is flanked by the historic 'Jama mosque' on one side, industrial factories on other and large slum development on the third.

The main building is divided into five components, each well defined and exaggerated by its use of distinct materials.

The North facing Glass Box of the building shades its front garden, making complete use of its vast and economical expanse. Taking advantage of the northern diffused light, it houses the main workspaces and provides for a comfortable space inside. Gigantic cutouts create visual connect across floors here, ensuring efficient air circulation. The space also provides for a terrace garden.

North facing Glass Box

The Independent Concrete Triangle is an autonomous edifice that comprises of guest rooms, a board room and a double height studio. The concrete triangle converges into a skylight and a swimming pool vertically. Covered by a white canopy, the spaces below remain cool through diffused light from above.

Independent Concrete Triangle

Insulating Brick Rotunda; housing all services, the Rotunda acts as the circulation core. It converges to form an amphitheater on the top. Lined with white & china mosaic, it reflects heat and light off its surface, thus providing for a cool space for the water tanks below.

Insulating Brick Rotunda

The metal sheet extends three floors above and forms the roof above the central building square. It extends to the badminton court beyond the stonewall while it reflects the unforgiving Indian climatic adversities.

The Metal Sheet

The Stone Wall A 3 meter thick stonewall obstructs the south sun. With glass meeting rooms extending out at different levels, it creates for playful visual dialogue.

The Stone Wall

With a smart play of volume, ventilation and light all in response to climatic conditions here, this out-of-the-box building celebrates creativity and spontaneity through each of its unique edifices!

submit to reddit