The Beach House Mumbai, Maharashtra

Architectural Case Study Dated:  April 12, 2014
submit to reddit
0 Comment(s)
Design by, Architect: SHROFFLEoN

Situated on a heavily contoured site boasting of views that overlook the ocean, the Beach House project by Kayzad Shroff and Maria Leon of the young architectural and research firm Shroffleon based in Mumbai, primarily involved the refurbishment of an existing bungalow with major emphasis on landscaping.

The second home, housing but three bedroom suites, finds its focus in creation of multiple outdoor zones that offer both entertainment and relaxation, each with their unique character, ambiance and usage protocol. The opening of the existing fenestration makes for a feeling of complete openness, hinting at a redefined programmatic flow.

With the enhancement of the swimming pool as the home’s new hearth, each of the spaces inside open onto the deck area, forging boundaries between the insides and the outside. The creation of spatial pockets within the 100 foot long deck allows for micro zones, all through its sun loungers, day beds, swings and planters.

An extension of this deck takes advantage of the existing site geography and creates an open pavilion that sets focus on the linearity of the white pool, and a deck that opens into the water-body beyond. A breakfast patio in the entrance courtyard on the opposite side of the pool connects to the primary living area and the three spaces seamlessly merging into each other when the doors open.

A cornet steel feature wall in conjunction with an existing stone wall forms a semi private enclosure outside the gaddie room, for smaller gatherings, with an ambiance that is enhanced by the sound of water.

The second home completely transforms at sundown, with the lighting used to both define, and enhance, each of the different zones.

This is when the pool takes on a dimension of its own, with close to 1000 fiber optic lights, selectively illuminating each of its facets, revealing its inner joinery!

submit to reddit