Bitrix 24 Office Design in Moscow

Architectural Case Study Dated:  Jan. 10, 2018
submit to reddit
0 Comment(s)
Courtesy Simon Rastorguev

Fact File:

Project: Office for Bitrix 24
Project team: Simon Rastorguev (concept, C.P.A.), Artem Ter-Stepanyan, Victoria Kim
Client: Bitrix 24 company
Office location: Golden Gate business center, Moscow, Russia
Office area: 450 sq.m.
Construction management: Futurodesign CMD

1Courtesy Simon Rastorguev

We were commissioned to design a new office for an IT company Bitrix 24 in Moscow. The task from the client was to design the project of the office as quickly as possible, within two weeks approximately. We had no more than two months to implement the project. It was also necessary to keep open ceilings with visible communications. All the rest of the interior was planned to be made in best possible economic manner - walls for painting, matte-glass partitions, carpet covering on the floors.

60Courtesy Simon Rastorguev

Our team made an analysis of many offices of IT companies. Most of them are united by bright colors and small games with geometry, which hold the whole design on themselves.

Courtesy Simon Rastorguev

In our case, some of the walls were kept from the previous office, the re-planning was insignificant to save time for realization of the project. Therefore, our idea was to introduce bright art objects into the strict orthogonal geometry of the walls.

39Courtesy Simon Rastorguev

These smooth objects were called upon to bring life into this office space and attract all attention. We invented the "arch", which combined the reception desk and a table of the conference room into a single subject. Also, two "trees" were invented, which were decorated with lights inside and partially concealed the existing column. In addition to these notable objects, less vivid second plan objects were also developed: a window to the kitchen, a wavy wall of accounting room and a relaxation zone that contained soft sofas in rigid geometry.

54Courtesy Simon Rastorguev

However, when our experts calculated the budget for the project, it turned out that it was too high. So we had to rethink the design. We made a second incarnation of the design.

34Courtesy Simon Rastorguev

We have "geometrified" all art objects - broken them into a minimum number of large polygons. And a clearer and laconic version of the design appears, which was realized. A pixel grid was created for the floor of this space in which the colors of the main elements of the office were reflected. All communications on the ceiling were painted black to hid it in the darkness. The level of the lights is located just below. We have created light lines, composed of diode RGB-luminaires. The lines are concentrated over the work tables. Above the aisles there are no such lines, therefore, smooth cutouts are created in the system of these parallel lamps. Also, additional illumination of art objects is provided.

10Courtesy Simon Rastorguev

Opposite to the art object “Arch” in contrast to its lightness was created a dark and monumental form of the dressing room. The columns of the office are lined with a mirror metal, which creates paradoxical optical effects in the space.

submit to reddit