The Cherish SpaLon House by Architects at Work (AW)

Architectural Case Study Dated:  Jan. 19, 2018
submit to reddit
0 Comment(s)
Courtesy Dhrupad Shukla

Project Name: ‘The Cherish Saploon’
Location: Himmatnagar, Dist: sabarkantha
Project Type: Spa and Saloon
Services offered: Architecture + Interior
Design team: Shweta Pandya, Krishna Patel
Project timeline: Oct 2015 - Sep 2017
Plot Area: 2230 sqft
Built Up Area: 4575 sqft

The pensive elegance of the Cherish Spa & Salon House, in Himmatnagar, lies in its tactful design. This space embraces all the aspects of a modern cozy space and is distinctly modern in its avatar.

Courtesy Dhrupad Shukla

The Indian spa industry has grown by leaps and bounds. If you look at the age-old therapeutic treatments that have its strong roots in Ayurveda and the flamboyant ambiance of the modern day luxury spa that have sprouted all over our vast country, what you get is a blend of the traditions and opulence that you find only in India.

Courtesy Dhrupad Shukla

Taking this singular purpose ahead, this place is a refurbish center which seeks to provide their clients nothing but relaxation and leisure. The owners of this place were quite determined to have a uniquely designed building which would stand out in the administrative headquarters of the taluka, Himmatnagar. As the holders of this property wished to merge the rehabilitation area with their home, the architects very strategically sketched the plan of this Spa-Salon Center cum Home. The outline of this edifice was formulated in a way that it utilizes maximum land with ample ventilation facilities. The entire structure consists of four floors, each floor dedicated to services and their habitat. There were a few restrictions such as less space availability, but it was taken care of and modeled with a certain technique which did not compromise with the functionality of the space.

Courtesy Dhrupad Shukla

As the site is completely surrounded by residential area and commercial complex, privacy was a major concern. To resolve this issue, the outer side was mounted with window slits which would give them required seclusion from eye level where it can let in natural daylight.

Courtesy Dhrupad Shukla

The facade being developed in a unique way from all the sides gives enough light and ventilation to the building and it doesn’t seem congested even on the inside. As the back side faces east, it is kept open for fresh air ventilation, the west side is rather subjected to natural sunlight which causes absorption of heat, but is treated with the fabrication of metal framing and a large scale louvered screen which lets daylight in and obstructs heat.

Courtesy Dhrupad Shukla

The main facade is clad with waterfall effect slate stones to differentiate the mass from the rest of the building.

The Cherish being a dedicated salon for women has kept privacy as their utmost priority. There is a see-through green wall barrier which separates salon with the outer world. It segregates the street and the building which gives it a wide passage having plants installed in it. The compound wall has a post box through which people can convey their message and it is convenient for the insiders as they can access it from the interior of the compound wall. With a building so huge they had to take care of circulation services.

Courtesy Dhrupad Shukla

It was significant for the owners to be connected to all places at one time. To suffice this necessity they created a space with central foyer, catering to all the doors, stairs and lifts fall. The complex is functionally zoned in accordance with different kinds of treatments and leisure activities. It is a whole new concept which includes other facilities such as Hairstyling Salon, Special pedicure services, Exclusive bridal studio and other recreational provisions. The designers have taken care of customers’ comfort and have come up with leisure waiting zones where they can relax after or before their treatments.

Courtesy Dhrupad Shukla

The main door on the ground floor opens to the reception and waiting room, opposite to which there is a pedicure room. It has two big recliner chairs and ground level sinks. A central foyer connects to the staircase, lift area, and hair styling zone. The hair styling room is right across the staircase, opposite to which it has a wax room. The black tiles flooring of the whole area makes it look neat and elegant.

Courtesy Dhrupad Shukla

This salon has all the basic functional facilities of a normal spa & salon. At the rear end, it has a kitchen and kitchen yard exclusively for the salon. Going upwards there is this highly lit staircase with a mural installed on one wall. The architects had an opportunity to make it peppy and interesting so they build it with MS plates with red PU color. The glass floor is accompanied by handmade glass lamps hanging through double-height around the stair flight lets the structure be center of highlight in design. The whole staircase and lift segment is aligned as a center foyer which gives connectivity throughout the structure. Furthermore, to add to the red plates there is a pebble flooring underneath the stairs with uplight which gives an all together enriched look. This pebble flooring under the stairs is a creative approach to spot focus in that area. The staircase on the first floor ends to a foyer and right straight to the stairs, there is a facial room. On one side of the staircase, there is a magnificent bridal room with an attached mirror room to it. Towards opposite side of the bridal room there is storage room, meeting room, and nail art section side by side to the lift.

Courtesy Dhrupad Shukla

The second floor has a shared spa and residence area. It has a Spa zone which consists of a waiting room, spa with an attached washroom. The specialty about this washroom is the skylight which adds to the aesthetics of the toilet area. The spa zone is kept highly private so that it provides absolute solace and silence to the patronage. Along with these spa services room, a living room for the owners has been designed with attached dining room. They also have their kitchen area placed on this floor.

Courtesy Dhrupad Shukla

The third floor is more of the property keeper's house. It has one master bedroom and one normal bedroom with balcony. Apart from these they also have a study room on this floor which leads to a beautiful terrace garden. With a building so huge they had to take care of services and communication circulation. It was significant for the owners to be connected to all places at one time. To suffice this necessity they created a space with a central foyer with all the doors, stairs and lifts.

Courtesy Dhrupad Shukla

This made the horizontal and vertical circulation much easier and approachable. Building this structure was a task in itself because the designers had to take care of accessibility and functionality. With none of them jeopardized they managed to design a space fulfilling all the requirements of the owners.

Working on the project, designers wanted to maximally integrate the spa into the habitat environment. As a result, they created an area where simplicity and functionality prevails. Here aesthetics and accessibility are at the forefront, and nothing distracts from a good rest.

submit to reddit