Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Amit Khanna

New Delhi, Delhi, India-110057

De Stijl House, Residential-Single family dwelling

De Stijl House Location Sukhdev Vihar, New Delhi Completed 2012 Area 10000 sq.ft The legacy of early modern domestic architecture in Delhi is hard to fathom. Apart from the odd home built by the master architects post-independence, houses in the capital follow a distinct pattern, almost like a vernacular tradition was at work. The stately houses of Sunder Nagar & Golf Links in the Lutyens Bungalow Zone (LBZ) were designed, it seems in retrospect, all at once and the ones that have not been replaced by stacked apartments betray their mid century European roots. Long horizontal lines of projections shade ribbon windows and are interspersed with large blank volumes. The structural slab is not expressed on the elevation and there is always a strong horizontal balcony thrust out, testing the limits of the concrete. The parapet line runs unbroken around the buildings and even the staircase is visually tucked behind it; this line visually connects all the houses along the street. The contemporary situation is very different. Developer-driven apartment blocks have completely overtaken most of urban Delhi as well as the local context. These apartment blocks typically occupy the complete permissible envelope and then embellish the peripheral walls with whatever is currently most fashionable, whether it be unsustainable wooden panelling or florid mouldings and cornices. The resulting urban condition is one dominated by forced facades that are 50ft/15m tall, punctuated only with unusable, authority mandated three feet balconies and large expanses of inoperable glass with little or no protection from the climate. The hallmark of the original De Stijl House, the Rietveld-Schroder House (Utrecht) was to make a building that seemed to be composed entirely of surfaces and volumes that were gliding past each other, dissolving the boundaries of inside and outside. It was inspired by the early 20th century art movement, which helped spawn the modern movement in architecture. The early houses in Delhi were an offshoot of the same movement, albeit a little customized to local conditions. This is the modernist legacy that is referred to in this house. The owners were originally residents in the LBZ and wanted to incorporate their large art collection in their new home along with the requirement of additional living arrangements for a family of two generations. Situated directly opposite an earlier project designed by AKDA (Transformation, 2010), they chose to frame the views to the same mango tree that shades the earlier house. The project was designed with three distinct zones- a ground floor apartment, a basement gallery space for the daughter's art collection and a duplex apartment on the upper floors for the owners. The terrace is partially enclosed to provide a small studio space and an alfresco dining area and the rest is left open as a garden. Landlocked by party walls on 2 sides, large skylights punctuate the terrace, bringing light to the floors below. There is a large courtyard that can be looked into from the formal living areas and a smaller one brings light to an internal stair for the upper apartment. A stepped arrangement of verandahs on the north corner brings light and green views to the lounge areas on all floors. The interiors are finished in muted tones of white. The regular dark tones of local wood finishes were eschewed in favour of the blonde, honey coloured quality of oak wood and a similarly light cream coloured stone has been used to create a neutral, yet domestic backdrop to the art on display. A structural wood stair, dramatically lit from below, descends to the basement from within the house. On the terrace, a deep verandah opening onto the garden makes a relaxing space for evening dining. The walls are raised to avoid the unsightly views and the only thing that can be seen is the sky. The facade is the most important element in trying to create a reference to the original De Stijl House. The brick box is established as a primary volume which is then punctuated with openings. These continue the same theme, with various elements first being designed as a composition of horizontal and vertical rectangles and then given contrasting material finishes. A long window is designed in the vein of Mondrian's paintings, a composition of rectangles and squares in various proportions and colours. A large horizontal balcony thrusts out of the centre of the building on the upper floor, shading the large ground floor window and providing an outdoor space for entertaining. The parapet line is reinforced with a thick grey band that also projects from the facade to disconnect the stair volume from the rest of the building. A round column on the corner, detached from the wall behind, supports this projection as a structural expression. Holding the entire composition together is the large square window of the master bedroom on the top floor. Brick, Grey Granite and Exposed Concrete were chosen for their longevity and colour.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
10,000
Front Facade

Front Facade

The front facade of the De Stijl House. Bricked walls give Mediterranean look to the exteriors.

ZingyEdit: An interesting play of volumes is created from the residence.

This picture relates to/has: Grille, Residential

Comments:

A view of a smaller courtyard

A view of a smaller courtyard

Apart from the central courtyard, a small space was carved out for smaller courtyard as you can see in this picture.

ZingyEdit: A symphony of colors between the high back wooden armchair and the wooden round table, adding onto the classic style.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, cushions, painting, Leather Couch, Lamps, Table Lamp, Wooden Table, Furniture, Armchair, Court

Comments:

Backlit Structural Wooden Staircase

Backlit Structural Wooden Staircase

The Wooden Staircase features lights under each step to show the way in the dark. You need not switch on other lights.

ZingyEdit: In-built recessed lighting not only creates an aesthetic environment, but also aids in access.

This picture relates to/has: Corridor, painting, Railing, Wooden Staircase

Comments:

Graphical Representation of a man
Meena   

The lighting beneath the steps highlights the beauty of the entire staircase.

Living Room on Ground Floor

Living Room on Ground Floor

Simple yet soothing, the living room on ground floor was equipped with beige furniture.

ZingyEdit: A classic style of living set has been placed against the shiny marble flooring.

This picture relates to/has: chesterfields (overstuffed sofas), coffee table, Glass Table, Furniture, Lighting, Couch, Living Room, Armchair

Comments:

A View from Central Coutryard

A View from Central Coutryard

Some space has been carved out for a courtyard in the center.

ZingyEdit: An open court to provide daylight and ventilation within the house.

This picture relates to/has: cladding, Court

Comments:

A view of the Sunken Court in the Basement

A view of the Sunken Court in the Basement

A space was carved out for the sunken court in the basement. Here is how it looks from the living room.

ZingyEdit: Exposed brick facade in the courtyard, can be seen from the glass panel in the living room connecting with the court and outdoor spaces.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, lighting, outdoor, sconces, chesterfields (overstuffed sofas), glass partition, glass door, marble flooring, Plants, Planters, Court

Comments:

White, Zen Kitchen

White, Zen Kitchen

The kitchen was kept simple with white walls, white cabinets and white countertops.

ZingyEdit: A minimalistic kitchen portraying a theme of white portrays a style of its own.

This picture relates to/has: Kitchen, Large Kitchen, chimney, gas stove, Marble Countertop, Kitchen Accessories

Comments:

3D View of the Entire Building

3D View of the Entire Building

3D rendering of the entire De Stijl House .

This picture relates to/has: conceptual, preview, Drawing, drawings

Comments:

The Wooden Staircase with White Balusters

The Wooden Staircase with White Balusters

The staircase was designed keeping in mind the space. White balusters added to the overall look of the staircase.

ZingyEdit: Cantilevered stringer-less stairs, create a factor of permeability, connecting spaces to each other in this residence.

This picture relates to/has: Lobby, cantilevered stairs, Railing, Illuminated Stairs

Comments:

Well Carved Out Dining Space

Well Carved Out Dining Space

Thee wooden pillars separated the Dining Room from the rest of the house. You can view the entrance and the lobby that led to bedrooms.

ZingyEdit: Beneath a wooden panel setup acting as support, an eight seater dining table has been placed.

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, marble flooring, Glass Dining Table, Chairs, Dining Table, Furniture, Wooden chair, Wall Decor

Comments:

De Stilj House - The Exteriors

De Stilj House - The Exteriors

The building exteriors featured heterogeneous walls. Here is a closer look of the brick wall that dominated the middle portion.

ZingyEdit: Facade with a mixed contemporary material palette.

This picture relates to/has: balcony, Glass, Siding

Comments:

Graphical Representation of a man
Meena   

The exterior of the building gives a very sophisticated look.

Master bedroom with Four Poster Bed

Master bedroom with Four Poster Bed

The Master bedroom was equipped with Four Poster Bed. The color of the wall and furnishings struck resemblance to each other. This was done to ensure a decor balance.

ZingyEdit: A canopy bed gives a feeling of royalty.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, canopy bed, bedside-lamp, bed, Four Poster Bed, Lamps, Furniture

Comments:

The House Plan

The House Plan

The house layout chalked before project execution.

This picture relates to/has: Floor Plan

Comments:

Tan and Beige Bedroom Interiors

Tan and Beige Bedroom Interiors

The bedroom was drenched in tan and beige theme and featured a four poster bed.

ZingyEdit: A cozy orange armchair, brings in a warm, vibrant aura within the bedroom promoting comfort.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, side-tables, Wooden Flooring, couch, bed, wooden flooring, Four Poster Bed, Furniture, Door, Armchair

Comments:

Wooden LED Unit

Wooden LED Unit

The television is encased in a Wooden Unit. A colorful painting beside cheers up the space.

ZingyEdit: Wooden TV unit, displays a sharp edge with its minimalist design.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, painting, marble flooring, LED Unit, Staircase, Shelves, Railing, Wooden Staircase, Furniture, Art, LCD Screen

Comments:

Living Room - Subtle yet Bright

Living Room - Subtle yet Bright

With subtle upholstery and white walls, the living room decor is kept subtle. However, artistic wall hangings and oriental rug accentuate the warmth in the space.

ZingyEdit: High end leather armchairs, along with a setup of tan sofas form an informal living setup as a lounge.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, chairs, wing-back, sofa, cushions, coffee table, painting, marble flooring, Leather Sofa, Glass Coffee Table, Table Lamp, sofa lamp, Furniture, Carpet

Comments:

ZingyEdit: A combination of interactive spaces is displayed through this simple, functional and peaceful home.

This picture relates to/has: Outdoors, boxing planes, balcony, Grille, Glass and Films, Facades

Comments:

ZingyEdit: Symphony of the natural and artificial materials, within this facade form up an interesting area.

This picture relates to/has: Outdoors, balcony, atrium, Glass, Siding, Court

Comments:

ZingyEdit: A wooden round table accentuated by a traditional lampshade.

This picture relates to/has: Living Room, artificial lighting, Brick Wall, Table Lamp, glass railing, Potted Plant, Art, Court

Comments:

Living Area

Living Area

ZingyEdit: A narrow perspective through the living area, displays stylized luxury.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, windsor low-back armchairs, sofa, coffee table, painting, Glass Coffee Table, Area Rug, Brick Wall, Carpet, glass railing, Corridor, Court

Comments:

ZingyEdit: A glimpse through the courtyard, showcases a potted plant against a textured wall backdrop.

This picture relates to/has: tile, wall, indoor plants, Brick Wall, Glass

Comments:

Wash Room

Wash Room

ZingyEdit: Luxurious bathroom setting is defined using classic sconce light illuminating the stylish bathroom fixtures.

This picture relates to/has: Bathroom, Dressing Room, sconce, dressing mirrors, mirror, Wash Basin, Hanging Hand Towel, Designer Washbasins

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.