Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Anil Laul

Faridabad, Haryana, India-121003

Anil Laul Residence, Residential-Single family dwelling

The site with its beautiful landscape rich in building material and good ground water re-charge became an ideal location for the project with the use of appropriate technologies. In keeping with the traditional habitat, a courtyard as the central feature was the obvious starting point. All the walls run with the existing contours and twin and turn thereby attaining self-stability. Minimum intervention by way of sourcing materials had to be the mainstay. RCC (today’s wonder material) was to be used judiciously and not discarded as is the case with most practitioners of appropriate technologies. The apt place for the home was the quarried pit at the south eastern end of the site, which had a depression that could accommodate a large sized courtyard with rooms all around, so that there is good ventilation and morning sunshine. The residence is broadly segregated into two main zones, the formal and the informal. -the formal areas are at a level of -3.0m from ground and the private family space is at -1.6m from the existing ground level. In this case, the natural split level of the depression defined the family and formal areas. The kitchen and the formal living and dining rooms went to the lower levels, linked up through the central courtyard to the personal areas. This addressed the issue of privacy as well as easy living and day to day maintenance. The lower level also accommodates the son’s and daughter-in-law’s room considering the importance to make the other generation feel they have their own space that’s not just an offshoot of the main home. The patio linking the bedroom allows them to have breakfast by themselves, warm up some leftovers or have a snack on their own schedule with their guests entertained privately. The location of the master bedroom ensures what is a woman centric home. Between this bedroom, the inviting casual family living area and the children’s rooms, the core of the home would be complete. Spaces flow with ease because of the contiguous use of similar material inside and outside, blending the different levels seamlessly. Following the natural contours of the site and using local stone has added to the integration of the house. No RCC has been used for retaining walls as the folds generate stability. A drain all around the house works as a natural waterproofing feature, keeping water as well as snakes and creepy crawlies out. The entire furniture, built of masonry adds to the unison of the whole house, besides cutting down on the cost of furniture and flooring. The entry into the residence is defined by the twisted columns. And another twisted column in the courtyard adds a dramatic touch to this space. The existing rocks on the site were left undisturbed in certain parts of the house.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
630
family lounge

family lounge

This picture relates to/has: Living Room, Living cum Dining Room, cushions, Dining Table, Carpet, Wooden chair

Comments:

surat   

what is the entire measurement of the area… and the ground area construction…. ? i loved the concept and the design……

entrance

entrance

Comments:

Comments:

arch separating drawing & dining

arch separating drawing & dining

This picture relates to/has: Living Room, Living cum Dining Room, cushions, Flooring Tiles

Comments:

courtyard

courtyard

Comments:

Dining Table

Dining Table

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, painting, Round Dining Table

Comments:

drawing area

drawing area

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, sofa, couch, Ceiling Design, painting

Comments:

drawing room

drawing room

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, cushions, Ceiling Design

Comments:

drawing room2

drawing room2

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, sofa, couch, cushions, French Windows

Comments:

Bedroom

Bedroom

This picture relates to/has: Bedroom, Kids Bedroom

Comments:

Steps other side courtyard

Steps other side courtyard

Comments:

Comments:

This picture relates to/has: Plants, Planters

Comments:

Dine Area

Dine Area

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, Round Dining Table, Chairs, Round Table

Comments:

family lounge2

family lounge2

This picture relates to/has: Living Room, Living cum Dining Room, Open Kitchen, Lamps, sofa lamp

Comments:

from the entrance

from the entrance

This picture relates to/has: Plants, Planters

Comments:

funicular shell in master bedroom

funicular shell in master bedroom

This picture relates to/has: Ceiling Design, Ceiling Art

Comments:

house entrance2

house entrance2

Comments:

house entrance steps & east sun filtering in through the spaceframe

house entrance steps & east sun filtering in through the spaceframe

Comments:

house entry2

house entry2

Comments:

DRAWING ROOM

DRAWING ROOM

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, cushions, painting, Hanging Ceiling Light

Comments:

patio_courtyard

patio_courtyard

Comments:

wooden mural_reflection

wooden mural_reflection

ZingyEdit: Epitome of the stone age, this residence transcends back from the contemporary to the styles of the past.

Comments:

house exterior

house exterior

Comments:

Krinkle glass panels with silver oak leaves

Krinkle glass panels with silver oak leaves

Comments:

master bedroom

master bedroom

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, bed, Hanging Ceiling Light

Comments:

Living Room

Living Room

Comments:

courtyard

courtyard

Comments:

kids bathroom

kids bathroom

This picture relates to/has: Bathroom, Kids Bathroom, mirror, Wash Basin, Bathroom

Comments:

patio towards courtyard

patio towards courtyard

Comments:

Living Room

Living Room

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, Chairs, Carpet

Comments:

Son's & Daughter-in-law's Room

Son's & Daughter-in-law's Room

This picture relates to/has: Bedroom, cushions, pillows, bed, painting

Comments:

Anwar   

liked it

son's room

son's room

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, cushions, bed, painting

Comments:

Location Plan

Location Plan

Comments:

Site Plan

Site Plan

Comments:

Architect's Residence at Anangpur Plan_4

Architect's Residence at Anangpur Plan_4

Comments:

Architect's Residence at Anangpur Plan

Architect's Residence at Anangpur Plan

Comments:

AREA SEGREGATION

AREA SEGREGATION

Comments:

Section Elevation

Section Elevation

Comments:

SECTION & DETAILS

SECTION & DETAILS

Comments:

Graphical Representation of a man
Vidushi   

how can i download this case study?

Parul   

This house was very nice ! i like it !

Rajeswari   

Beautiful house! Love it !

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.