Looking for Job/Internship with this Firm?
Graphical Representation of a man
Consult
Send Message

Dameem Ansari M

chennai, Tamil Nadu, India-600017

House Of Curves, Residential-Single family dwelling

Site is about One Acre in area. It is located at Thopputhurai southern part of tamilNadu along the East Coast. The house is situated in a very busy 40' wide road in which Govt buses ply regularly. Sheilding the house from the main traffic at the same time not blocking the view from and to the house was one of the challenges met. ABOUT THE CLIENTS The client lives with his family in Dubai. He has got varied businesses including hardware dealership, food packaging industries etc in Dubai. They have got 3 boys ( 17yrs, 15yrs, and 13yrs), all being educated in Dubai. This house is being used as their guest house during their brief visits to Thopputhurai which is their native place.. The client is a very well travelled man, hence it was easy for me to convince him on the contemporary design concept that was evolved. He collects crystal ware as a hobby. The house with large hall and different shapes from different viewing angles also reflects the dynamic personality of the client.

THE CONCEPT

The client's brief was to create a peaceful house with very good lighting and ventilation. The site is almost an Acre, hence we pushed the building as much back as possible to shield it away from the busy road it is located in. Some sitting areas, a lawn with cascading water body and a small fountain were also created in front. The building is located in a warm humid coastal climate with high humidity throughout the year. The house faces south. Which is very good as we get cool breeze in the summer evenings from south throughout the TamilNadu region. The curved concave facade gives inviting appearance (as the extended arms of a person) to the house and also receives the southern cool breeze and sends it inside the house. The western side of the house is shielded with large overhang slabs, and the toilets were placed on the west side, acting as buffers shielding the house from the hot Sun. Hence the house is exceptionally cool during most of the daytime, thus the expensive air conditioning is avoided during most part of the year. The terraces, verandahs and balconies in front are also designed to take advantage of this cool Southern evening breeze. The long front verandah in Ground Floor, shaded by a large curved porch on the front, is designed facing the lawn. Here the owner receives his many visiting friends in the early mornings and evenings. Other times takes them to the circular office room adjoining the verandah. An internal courtyard with fish pond was added to give abundant reflected and diffused Sunlight and to bring in nature in to the house to enhance the 'Climatic' and 'Nature Theme' used throughout the house

THE MATERIALS USED

The basic construction was Framed RCC structure and brick walls. Teak wood was used for windows and door frames. Marble flooring was Italian 'Statvario'. In some toilets 'Crema Marfil' Marble used. Staircase was done with Artificial 'Black Putro' Marble (to offset the whiteness of the hall). Natural slate stone has been extensively used throughout the house. The basic construction and landscaping material like the stone pavers in the lawn were sourced from the nearby Pudukottai area. The plants were sourced locally.

LIGHTING DESIGN

The entire house saves a lot of energy as there is abundant daylight designed to enter the house during daytime. The Double hight hall has Skyligt roof along the curved stair. This combined with the courtyard in the main part of the Hall brings in diffused an reflected light for this massive Hall. Ceilings are given blue LED to give it a floating effect, a touch of colours using lights in white, blues, pinks and yellows add to the surrealistic nature of the double height Hall. Light play was used in many areas to get the effect of light coming from unexpected corners and walls. The lighting was mostly power saving PL lamps and LED lights. Blue LED lights were used in ceilings to give it a floating effect and on stair tread sides to give prominence to the steps.

FLORAL AND NATURAL MOTIFS

Floral motive and patterns are kept at a repeat through painted glasses, flooring and natural and artificial plants. Floral motifs are used in flooring and Wall paper behind the TV of main living to enhance the climatic and 'Nature theme' employed in the house. We wanted to add natural life to the house by bringing in a real pond with fishes, pebble stones, flowing below the floor so that you can walk on it and enjoy the beauty of it. The curved floral and nature motive inlaid Italian Marble flooring enhances the Nature theme. 

THE COLOUR SCHEME The colour schemes used were more of earth colours in reds, russets, and browns. Dark colors for curtains and fabrics were used to offset the whiteness of the floors and walls and goes with the earthen and nature theme selected for the house. The walls have dynamic shades that are done by breaking in colours of yellow/blue against white as well through the use of stone finished wall tiles. The natural slate stone fixed on the Wall of the internal courtyard / Light well was chosen carefully for its holographic and pearl like appearance in shades of white and very mild green adding to the richness and opulence of the house. Otherwise the walls are generally kept white.

THE BATHROOMS The bathrooms differ from the rest of the house as being more black and white then the overall earth colours around the house. Bathrooms were also designed with nature theme in mind by bringing in abundant daylight sometimes by skylights above. Mostly employed natural browns and greys to suit the theme. Tiles were minimised by bringing in natural materials like granite and marble and wood. Also bringing in white walls in selected areas of the bath rooms. The dressing rooms are being attached to the workrooms to make them look bigger and to receive the natural light through the bathroom.

PAINTINGS AND WALL DECOR The paintings were sourced from '@Home' at Chennai. They were selected based on Natural theme (Big Leaves in the hall stairs) and contemporary abstract nature. The other Artifacts and wall hangings were sourced from '@Home' at Chennai

THE FURNITURE DESIGN All fixed furniture (including the dining table) were made at the site to suit the shapes and functions of the rooms. The sofas in the main Living room was custom made and Family room was ordered from 'The Seating World' at Chennai. We have used veneers on furniture from different parts of the world ranging from African Wenge, American walnut, Limba wood, Mahgony, Zeebrano, Bamboo and Ebony.

Consult this Architect
Dameem Ansari

Dameem Ansari

Stainless steel handrails and pergolas add up to aesthetic view and functional purpose of the house.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Exterior view of the house has been designed in such a way that the curves and bends helps to receive the breeze well into the house in this south facing building.

This picture relates to/has: Outdoors, Porch

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The landscape area spread across maximum area of the plot has been divided into areas like functional,aesthetic and pathways.

This picture relates to/has: Outdoors, Landscape

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The south facing landscape has been designed with a raised seating area covered with modern tensile structure.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View from the landscaped area showing the fountain in the centre with functional and aesthetically pleasing garden.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Exterior of the house has been finished with stone cladding in areas where easy maintenance is required.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Night view of the building with artificial lighting effects.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Exterior view of the house from landscape area showing the curves which has been combined with straight lines on the left side of the building.

This picture relates to/has: Exterior, Elevation

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Courtyard area in the living room has been designed with floor aquarium covered with toughened glass.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The courtyard has light coloured stone cladding with contrast wooden strips and niches with pebble flooring to highlight the corner area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The living room in the front is very spacious with double height ceiling in the centre.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, granite flooring, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The formal dining area has been designed with rich wooden panelling and onyx marble for a royal look.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of dining room from the entrance showing the decorative wooden false ceiling and wall panelling.

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, Dining Table, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Sleek and contemporary covered shelves have been designed within the wall which acts as a perfect display for their fine crockeries.

This picture relates to/has: Dining Room, granite flooring, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Two way display unit with clear glass has been designed as partition in the entrance which acts as a focal point in the ding area.

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, Furniture, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Onyx marble around the dining room highlights the display area.

This picture relates to/has: Dining Room, Dining Table, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

A utility counter with full height cabinets helps to organise the kitchen work area well.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Kitchen with black granite counter top and white cabinets create a contrast colour scheme in this kitchen.

This picture relates to/has: Kitchen

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Black granite on the floor continues as counter top and and back splash for easy maintenance in the kitchen.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of display cum partition designed in the dining area and passage to kitchen.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Curved glass wall in the first floor creates an open feel in the family room which overlooks the landscape garden in through the balcony.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of the false ceiling in the first floor with living area seen below.

This picture relates to/has: false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Bedroom-2 in the first floor has multi angular wall which has been bell designed for a continues and uniform look.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

High wall panelling behind the bed has been designed with two tone veneers in contrast colours.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Study table in the angular wall merges with the straight wall and the wardrobe together.

This picture relates to/has: Study Room, granite flooring, Wardrobe

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

French doors and windows in south facing bedroom-2 of the first floor opens up to the balcony.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Toilet of bedroom-2 and dress area are treated together with just an opening for a spacious look.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Wall tiles with highlighters are coordinated with veneer colours in the dressing area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Toilet of bedroom-2 and dress area are treated together with just an opening for a spacious look.

This picture relates to/has: Bathroom, Dressing Room, Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Dry and wet areas in the toilet of bedroom-2 has been divided separately with shower area enclosed within clear glass partition.

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom, shower, commode, Shower Enclosure, Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Wardrobe in bedroom-3 of first floor has veneer finish with natural wood grain pattern.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, bed, Curtains, Wardrobe

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The dressing area in bedroom-3 is treated together with the toilet which is divided in to dry and wet area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The mirror unit is divided from the wash area through a small partition which is designed with layered butch glass.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Bright and larger size of wall tiles are used with simple highlighters in this toilet of bedroom-3.

This picture relates to/has: Bathroom, Dressing Room, Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of bedroom-3 showing full height wardrobes and the bed which is treated with rich furnishings and high backrest.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, bed, Ceiling Design, granite flooring, Curtains

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Bedroom-4 in the first floor has a curved wall for which the bed is also designed in similar curved bed head with a modern touch.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, granite flooring, Curtains, Headboards, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of bedroom-4 showing the straight wall with simple and contemporary doors and TV unit.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

A shower enclosure has been planned in this toilet of bedroom-3 with colour scheme of black and white.

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom, Shower Enclosure

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View dressing room and toilet of bedroom-4 in the first floor.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Sliding wardrobes of bedroom-4 is designed with two shades of veneer in contrast colours.

This picture relates to/has: Wardrobe

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of the double height ceiling and the living below.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Bedroom-5 in the first floor has an angular wall which has treated together with the straight wall by a continues wooden wall panelling.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, bed, granite flooring, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Wardrobe in the bedroom-5 continues to a contemporary seating on the window side wall.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Large bathroom of bedroom-5 has neutral colour scheme with highlighter running through the flooring for a continues look.

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Sleek and elegant curve design false ceiling is brightly lit up in this double height ceiling in the living area.

This picture relates to/has: Ceiling Design, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

view of double height ceiling showing the handrails uniquely designed with glass and wood matching with curved concept of the house.18

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Bedroom-6 has a very contemporary look designed by giving strips of glass with wood and an extended side table turning above.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom, bed, Ceiling Design, Curtains

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Patterns in the wardrobe are created using the natural grains of veneer in different shade.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The staircase in the first floor leads to bright drawing room which opens up in the family room.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

A dash of red colour has been added in this bedroom-5 for a vibrant look highlighting the bed area.

This picture relates to/has: Bedroom, Master Bedroom

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Shower cubical in this toilet of bedroom-5 divides the wet and dry area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Light colour wall tiles are highlighted with dark strips at the bottom for a contemporary look.

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom, Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Ladies living in the ground floor with curved wall is designed with customized sofas that flow with line.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of dressing area from the toilet of bedroom-5.

This picture relates to/has: Bathroom, Dressing Room, Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Family room in the first floor is planned near the glass wall which overlooks the balcony and landscape garden.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, sofa, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of first floor common area showing the handrails and the false ceiling.

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, Ceiling Design, granite flooring, false ceiling

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The curved concave facade provides an inviting appearance to the house and also receives the southern cool breeze and sends it inside the house.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

The landscape area spread across maximum area of the plot has been divided into areas like functional,aesthetic and pathways.

This picture relates to/has: Outdoors, Landscape, landscape, Elevation

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.