Looking for Job/Internship with this Firm?
Graphical Representation of a man
Consult
Send Message

Dameem Ansari M

Chennai, Tamil Nadu, India-600017

Stone Courtyard House, Residential-Single family dwelling

THE CONCEPT This residence in located in a posh area of Chennai, and was built 30 yrs ago. The client's brief was to remodel the house to bring it in the contemporary fold without loosing the traditional values. They also preferred adding new areas and rooms to the existing house. They liked ample amount of natural light filtering in to the interiors of the house. THE COURTYARDS The house id facing North. We added two new Courtyards to the existing house, one in the front (North side) and another along the West side. The Courtyards were separated from the house by clear sliding glass doors. These were added in the dining and living room sides to allow natural light and also a touch of outside nature in to the house. Courtyards were designed in natural 'Rough Satherly gray' stone along with pebble flooring and few plants to bring in natural touch to the main areas in the house. Stone seating and pergolas in the courtyard add to functional use of the courtyard. These are left open to sky so as to experience rains falling in to them. MAIN CHANGES Lobby in the front was given a contemporary and airy feel by removing an existing wall and solid wall and fenestration by way of cutouts and niches. This wall acts as a partition between dining and the main entrance. The existing metal handrail was removed and a simple elegant white wall added in its place. Many new niches were carved in to the thick old walls to add to the simple and sleek look of the house. THE FINISHES All white walls with touch of colors brought in by the furnishing make the interiors cheerful and bright. Existing floor of the house was removed and changed to 'Rosalia' Italian marble bought from Dubai. FURNITURE Solid wooden furniture in living room were designed specifically to infuse tradional touch and custom made. Other loose furniture in the house were brought from U.A.E. Artifacts and curios from client's collection give a complete look to the house.

Consult this Architect
Dameem Ansari

Dameem Ansari

Solid wall remodeled in the lobby with niches and opening for a contemporary look.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Exterior view of the house.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of main door in the verandah.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of stone courtyard from exterior

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Natural stone and wooden seating provided in the courtyard.

This picture relates to/has: Living Room, sofa, Plants, Planters

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Stone courtyard view from the dining room.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Handrails were redesigned to match the interiors.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Dining room, which which looks to the courtyard through a clear sliding glass.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Wash basin area neatly planned in the courtyard of dining room.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of dining and living areas.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Partition wall created in between dining and lobby area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Clear glass sliding door from dining area leads to the courtyard.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of courtyard in the dining.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Landscape created in the dining courtyard.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Wash basin planned in dining courtyard with stone clad wall backdrop and pebble flooring.

This picture relates to/has: Wash Basin

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Customized wooden sofas designed in the living room to match the simple and contemporary interiors.

This picture relates to/has: Living Room, cushions, Furniture, Carpet

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of living and dining areas.

This picture relates to/has: Living Room, Living cum Dining Room, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Plain white walls and simple false ceiling give a bright and spacious feel.

Comments:

Comments:

This picture relates to/has: Living Room, Furniture

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Courtyard from the dining room extends to the family area.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of family area and the courtyard.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Courtyard designed in stone clad wall and pebble flooring with with simple bamboo trees.

Comments:

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Courtyard as seen from the family room.

Comments:

This picture relates to/has: Living Room, sofa, cushions, coffee table

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Powder room in the ground floor has sky light roof with pebble bed and plants below.

This picture relates to/has: Bathroom, Planters, Bathroom, Bathroom Tiles

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Staircase in the lobby area.

This picture relates to/has: Staircase

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

View of staircase area and mid landing with some classic furniture.

Comments:

Dameem Ansari

Dameem Ansari

Simple lines and plain white finish define the remodelled exterior of the house.

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.