Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Design Forum International

New delhi , Delhi, India-110057

SAFA VALLEY, Residential-Others

When Ar. Anoj Tevatia talks about his recent designs for affordable housing, he is all praise for the central government, especially the Prime Ministers jibe with Housing for all scheme that sets ambitious goals of providing some 8 million households by 2020. While there remains a lot of skepticism around the quality of the products, relegating such visions as hyperboles, there are the likes of Tevatia that have taken an initiative to use their experience to enhance the capacity of their practices to re-orient themselves to the changing market trends and find housing solutions that resonate well within the needs and desires of countrys common populace. His firm, design forum international is involved in the design and construction of a lot of affordable housing projects in Delhi-NCR. The real estate in such dense agglomerations is balanced on a fine line between land value, project cost, and ticket price. Here, the design forum international incorporates affordability by utilizing building automation and information modeling to deliver housing projects within a year, with evidently better-built quality and facilities. These projects are an effort to sustain the rising demands for good apartments amongst the lower middle class, a trend that is engulfing the real estate of all tier 1 cities. Amongst, one of his housing projects is Safa Valley that strikes as a design program not built for sustenance but change. Safa Valley is situated in Jammu where the apartment culture hasnt really caught up. That doesnt mean it wont. By 2030, half of Indias population is expected to be living in urban areas, which means that Tier 2 cities are going to face a space crunch. The upper class in Tier 2 cities are able to afford their own plot, but modern housing concepts havent really caught up, and thus buildings rely on traditional construction methods, materials, and aesthetics that are not able to accommodate modern-day lifestyle and perception. The middle class is confined to smaller plots of row housing, with no public amenities in their vicinity. Being in a place where they cant afford to purchase such amenities and with a lack of public development projects, they do not get any personal value to monetary investment put into their own properties. The lower middle class lives in areas that have barely any scope of revival or upgrade, the settlements are dingy and cramped. In the case of Jammu, an area surrounded by verdant green hills, even lavish places did not house gardens, observed Tevatia. So DFI jumped in to introduce a modern condominium culture and contemporary lifestyle that was affordable and inclusive to all the classes, with a vision to leave the place with a productive pattern and vision for development. Social structure in Jammu is still closely knitted within the community, unlike megacities where people do not interact much with their neighbors. But in the case of Jammu, the idea of infusing a community vibe in a high rise development was the primary intervention to deliver to the penchants of affordability and inclusivity. Going three floors above ground exposes a space to a panoramic view of the valley, an experiential aspect that became the central idea behind the planning of Safa Valley. Built on the thought of providing visual ownership in the valley to provide a sense of place within the apartments, the planning was envisaged in shape of arc. Nestled along the edges of an elongated site, the convex surface of the buildings look outwards having been pushed along the boundary side, with a peaceful meditative outlook. Whereas, the apartments placed on the concave surface face the community center and park that has been created within, thus, not only getting a view of the beautiful scenery but a taste of the throng commune within the safely gated complex. Another factor that demarcates the enriched visual experience through the apartment blocks is the balconies. For an apartment, a balcony is a ritualistic space, that involves the participation of the user and forces of nature. It allows sun, wind, rain, and dust inside its territory, which demands careful maintenance and timely retreat to interiors. At the same time, it becomes a point for an individual or a family to express themselves, reflect on their surroundings and find subtle meanings of existence. Spacious balconies often become terraced gardens housing small gatherings nestled amongst potted plants. Balconies are spaces that become places over time and enhance memorabilia. This play and pause are an evident feature for a sense of belonging which is often overlooked and missed by real estate. The balconies of most housing colonies are thin and reductive that allows people to barely put up a chair outside. In Safa Valley, retracting the built volume to an additional 4 feet, the main balconies are almost 8 feet deep. Self-shaded, with wooden decks and manicured edges, they subtly invite the sun. Coupled with a glass facade composed of sliding panels, the interiors of the house are allowed to spill outwards. The visibly extrovert nature of the condominium enhances the functionality of compact spaces by increasing the flexibility of use. Thus, it is not the amount of space that makes the apartment blocks affordable but the interventions that delineate the very use of those apartments. Services and lift lobbies are placed at the core creating courtyards and wells within the complex. This provides internal mediation and communication and much needed shaded zones. Local climate response, being at the heart of the design process of DFI, all apartments get equal direct daylight time and access to the wells. This contributes towards creating a natural draft facilitating ventilation and also modulates the temperature of interiors. This also promotes directionality, serviceability, and temporality throughout the day, and changing seasons. At the heart of the program, the community center houses built spaces and facilities for collective use. Gymnasiums, swimming pools, banquet, and additional closed spaces are provided at one of the corners of the site overlooking the park. It is an effort to provide the infrastructure that people cannot provide for themselves. The park and its amphitheater, invites families with kids and pets a necessary open space to interact and enjoy, thereby promoting collective participation and lifestyle on the ground. The park becomes a social heterotopia were all individual narratives converge to contest, reflect and merge with each other; and a carefully proportioned facade with a smart aesthetic sense, coupled with balconies projecting lifestyles, to become the genius locus of the site. Thus, the idea of putting an open space at the center delivers its purpose of providing community feeling and collective memory. Furthermore, Anoj Tevatia noted that the transition from open space to the core of apartment blocks had to pass through stilt parking a kind of spaces in a housing complex that appear desolate and unsafe. Realizing that this transition had to be made amicable to invite people, all the vestigial spaces and corners were designed properly with effective seating and lighting, located around the courtyards and wells to create a larger ontological function. Serving as the last fitting piece of a puzzle, this intervention completes and defines the spatial hierarchy of the entire project, from the gate to the bedroom. The entire pathway is sprinkled with social function delineated by macro and micro-spaces with kids playing, people exercising, the aged playing chess. Even the servants benefit from the values of spaces by being given an equal share of experience in the open spaces. The story of Safa Valley is one of inclusivity where the ones who inhabit and the ones who maintain feel equally involved, informed and responsive to the scenario. Such are the notions provided by Design Forum International that they have left the valley with an icon to strive towards a development that conserves the values of the landscape, of their society and creative personal development, to shift to a contemporary lifestyle and thought of dwellings, while remaining accessible and equitable to everyone who aspires for a better home.

Consult this Architect
None

Comments:

None

Comments:

None

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.