Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

LIJO. RENY. Architects

Thrissur, Kerala, India-680002

The Skewed House, Residential-Single family dwelling

Architecture, at its very best, celebrates life. It is a measure of joy in living, brought out through spaces which are evocative, spaces which are never static, constantly reflecting the inherent flux in nature. It is often a quest for simplicity and serendipity, qualities which are rare to articulate, qualities which then are overlooked for brash, loud interpretations and complexities. The ‘Skewed House’ by LIJO.RENY.architects is a true reflection of the power of architecture to create spaces which transcends mundane notions and trivialities to elevate and celebrate the sense of being.

A skewed plot, set in a tight residential fabric in Palakkad, which is known for the blistering dry heat all year round and the powerful winds blowing across the opening in the Western Ghats, was the physical context which had to be addressed. The spatial manifestation of this evolved as a volumetric composition of spaces set against the alluring backdrop of the distant mountain range. This abstraction of the mountains when combined with the skewed nature of the plot, helped in deriving a vocabulary which was unapologetically contemporary in essence, yet, one which respected the immediate context and also one which was a reflection of the attitudes of the busy doctor couple and their two kids for whom the house was designed.

Strong lines and forms are juxtaposed on a visual plane, which perceptually evolves as one move forward. The approach is carefully orchestrated – the angular forms are very subtle at a distance, merging into the residential fabric of the by-lane almost un-perceptibly. These gradually rise up and reveal themselves as one move further towards the house, where, at a particular point the 3 dimensional abstractions of volumes are revealed perfectly against the mountainous backdrop. Scale then comes into play, there is a perceived sense of monumentality which is resolved into a more intimate scale by the careful juxtaposition of elements – it is at once monumental and yet, welcoming.

Consult this Architect
Client
Dr. Praveen, Dr. Sona and family
Area (in sq.ft)
4,650
Dining Area

Dining Area

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, Glass Dining Table, Glass Table

Comments:

Dining Room

Dining Room

This picture relates to/has: Dining Room, Large Dining Room, Glass Dining Table

Comments:

exterior inside

exterior inside

Comments:

Comments:

Kitchen

Kitchen

This picture relates to/has: Kitchen

Comments:

Comments:

Living Room

Living Room

This picture relates to/has: Living Room

Comments:

family living

family living

This picture relates to/has: Living Room, sofa, coffee table

Comments:

staircase bridge passage

staircase bridge passage

Comments:

Bathroom

Bathroom

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom, commode, Shower Enclosure, Wash Basin

Comments:

Master Bathroom

Master Bathroom

This picture relates to/has: Bathroom, Master Bathroom

Comments:

master bedroom

master bedroom

Comments:

Exterior Night

Exterior Night

Comments:

Exterior Night View

Exterior Night View

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.