Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Ogling inches design architects

pune, Maharashtra, India-411045 |Practicing since: Jan. 1, 2009

DSK AkashGanga, Renovation, Residential-Single family dwelling

Project Status: Completed

What would you do if you are tight on budget, time and need your own place to be happy in? Brief - The apartment was to be used by young couple with two kids hence overall detail and spatial use was of atmost importance. The most challenging part of the overall design was the old structure, poor finishing quality, non habitable light and ventilation, Tightest budget in the history of human kind and execution timeline. The overall space of the place has been reinvented with great skill and sensitivity to the intrinsically architectural aspects. The vertical walls have been turned into light-permeable surfaces, leading onto the exterior areas, where the large terrace can be used as an extension to the living quarter. The two spaces of living and kitchen have been turned into one environment not only due to the dominant white used for the plaster and furniture and treated with a special finish to merge them, but also the precise location of the steps between the actual home and the terrace, especially in the case of the large door in the living room.

This spatial continuity between the interior and exterior is highlighted by the wood finish flooring. Great attention has been paid to comfort and function, and to the private use of the house: this results in the extreme functionality of the fixtures that fit the setting to perfection. A priority has been the desire to hide all technical fittings and transform them into simple pure volumes. The two islands forming the complex control station in the living room are transformed into two metaphysical rectangular volumes embedded in the wall. The hood over the stove in the kitchen departs from a horizontal surface much like a submarine telescope, while the double sided fireplace between the living room and the terrace is disguised using a new system of paths between the interior and exterior areas. All items have been properly designed, constructed and located according to a geometric plan that creates a homogeneous continuous sense of decoration for all surfaces in each room. No one element predominates. The only elements that do not comply with this plan are the two centre tables that can be moved to any part of the house. The choice of plants was made using the same criteria used for the furniture. At all times of year there will be certain plants in bloom; the color of the blooms has been selected to ensure a precise chromatic compositional order.

Consult this Architect
Client
Chitale Bandhu
Area (in sq.ft)
1,200
Cost (INR)
1,200,000

Comments:

Comments:

Comments:

Comments:

Comments:

This picture relates to/has: God Sculptures

Comments:

Comments:

This picture relates to/has: cushions

Comments:

Comments:

Comments:

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.