Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Salil Ranadive

MUMBAI, Maharashtra, India-400 018

Ajmita House, Residential-Single family dwelling

Ajmita House is a rare single family residence located in an elite suburb of Mumbai. Situated on a vacant lot that is part of a larger piece of an old family estate, the site is flanked along one side by a very busy street and on the other by a row of large ashoka & coconut trees. 

These trees, hidden from the street, are the focus of the house : its “soft-under-belly” allowing for expansive openings in the fenestration. This contrasts with the street-side façade, which is mostly closed – allowing for privacy. The house, thus oriented Inwards, towards its “Shunya-Sthan” – here, as an elevated open-to-sky-courtyard – makes it a modern interpretation of the traditional Indian Courtyard House.  

The spatial sequence expresses the global lifestyle of its young residents. The arrival at the ground level a hall of pilotis that also serves as parking. A long tactile wall of limestone shields the utility & staff areas. The social & entertainment areas, and the elevated garden courtyard, are on the ‘piano nobile’, while the personal bedroom spaces occupy the topmost floor above.

The expression of these spaces is rather crucial - and thus rather than design by volumes – this project is defined by planes. The dislocation and displacement of two-dimensional elements is deliberate: to register the interior’s spatial experiences and architectural events – onto the façade, thereby expressing the circulation & functions, creating movement in the facades, and vitality in the interior.

Light – in its myriad states, enlivens & transforms this play of planes into a multi-dimensional experience as an enclave of tranquillity intertwined with an internalized kernel of nature.

Consult this Architect
Living Room

Living Room

This picture relates to/has: Living Room, Large Living Room, sofa, cushions, coffee table

Comments:

ZingyEdit: The facade is a pack of layers, done in white and MS grilles, covering the punctures for balconies.

Comments:

Comments:

Comments:

ZingyEdit: Concrete Pergolas depict a symphony between the courtyard and the outside environs.

Comments:

This picture relates to/has: Corridor

Comments:

This picture relates to/has: Library

Comments:

Kids Bedroom

Kids Bedroom

ZingyEdit: Innovation can be seen across in the study cum bed space, designed over here, which also includes storage spaces and makes it fun for the kids.

This picture relates to/has: Bedroom, Kids Bedroom

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.