Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Studio an-v-thot Architects pvt. ltd.

New delhi , Delhi, India-110017

Architect's Studio, Commercial-Others

Architect Ankita & Pratyoosh, the Designer duo of Studio AVT, always wanted their work place to be their own world of colors and spatiality. This was the driving force for them, once they took up an office space in the chaotic urban environment of Delhi. The challenge was to design and develop the space within very strict budget and timeline. After two months of rigorous work, multiple on-site obstacles and parallel Studio, the joy in the newly done-up Studio clearly tells us that the mission was accomplished to their expectations. \r\n\r\nAs the door opens, multiple frames of illusion can be felt and the spaces emerge as question marks, bringing the inquisitive youth from within. The free flowing layout leads to the view of contrasting spatial experiences where directions can be felt through eyes. The first volume of space has a junior studio with high display panels to its left, facing the library cum waiting area.

The Studio welcomes you with optimum and precise usage of the color Blue in the niche of the sunken Waiting Area, symmetrically positioned pigeon holes for exposed display of books and magazines while using White as the backdrop. The usage of dark Wallpaper here adds contrast to the enclosure. \r\n\r\nThe 650 sq ft. Studio has been planned on a hierarchy system. This was achieved by placing a dark room in the center which gives birth to a junior zone and a senior zone, while an imaginary path thus created, from one end to the other end of the office, takes the visitor through various volumes of spatial experiences. The third zone is created in the rear most area which caters to the services without disturbing the rest of the Office. The irony of the dark room which is clad with the bands of Yellow, Blue and Brown clearly shows the intention of the designers to add an embodied humor. boxes of colors were brought to life by the result of an intention to break free with the conventional storage design, in an expression to explode with harmony, balance & color.

The space acts as a display for project model which is in fact a model in itself. A casual seating is an add-on to the space and interestingly it also acts as transitional space and focal point of the whole area. \r\n\r\nThe space next to the dark room acts as Senior Studio, again with high display panels to create an aesthetically pleasing environment while serving the purpose of maximum display for an Architect\x92s studio. This area also caters to a Discussion/Conference area.\r\n\r\nThe \x93ladder\x94 behaves as the floating member of the team with a flexibility to change its position & dramatically add depth, life and color in any given frame.\r\n\r\nThe exhibition space is developed with a dropped down ceiling to break the proportion and give a dramatic effect to the whole area while adding a story to the passage. This dark corridor with the play of light acts as a display unit and serves as the contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio.\r\n\r\nThe Principal Cabin can be seen as a mix of youthfulness and authority overlooking the rest of the office.

This was achieved through usage of low saturated colors with a single small box of yellow to intentionally break the attitude. The purpose to use white furniture is to give importance to the vibrancy of displays all around. Apart from three visitor chairs, the linear and elongated seating here with floating supports serves the basic necessity of multiple visitors while increasing the depth of vision. \r\n\r\nThe selection and placement of various materials were dependent on two main criteria; \r\n1. Hierarchy of importance\r\n2. Color, texture and reflectivity\r\n\r\nGrey PVC Flooring is used throughout the Office except the Principal Cabin to add neutrality and balance the vibrancy of the Studio. Wooden laminate flooring is used in the Main Cabin. A large amount of MDF finished with German based PU Pigment Paint has been used for Blue, Yellow and White. It has a quality to devoid wood completely of its appearance and brings in reflectivity & shine to the surface.

This leads to a dramatic environment with the play of shadows, light and reflection. Dark wallpapers can be thematically seen at various intervals. Gypsum board partitions and false ceilings were used to cater to time constraints. Glass is also used for partitions which provide privacy while still managing to flaunt the lightness and transparency. A lot of light had to be used in creation of these dynamic ambiences, so LEDs were an obvious choice for its low energy consumption quality. Low density fiber boards with a selection of fabrics were used for the display panels. The blinds were procured from various road side vendors with high quality craftsmanship. \r\n\r\nThe Studio is undoubtedly a designer's expression of life within boundaries, where colors add a playfulness so as to give freedom for thoughts and ideas to take birth & evolve with an intention of positivity. In a city that drains you with its clusters, traffic, noise and where workplaces are limited by scarcity of space and air; this place has a life of itself, where energy can be seen and felt throughout.

Consult this Architect
"Boxes of Colors" break monotony in space

"Boxes of Colors" break monotony in space

The "boxes of colors" were brought to life by the result of an intention to break free with the conventional storage design, in an expression to explode with harmony, balance and color. The space acts as a display for project models which is in fact a model in itself. A casual seating is an add-on to the space and interestingly it also acts as a transitional space and focal point of the whole area.

ZingyEdit: The office being honored as one of the coolest work-spaces, rises true to its name, enticing with the bold play of colors done in a manner creating an inviting aura, thus promoting enthusiasm among the staff within the work-space. It is very essential for the work-space to be exhilarating enough to avoid the humdrum, monotonous environment to take place. The interiors successfully entices, stimulating impassive amounts of creativity, ideas, again a quintessential factor for the design of a Studio.

This picture relates to/has: Office, Furniture, Architects Office, Studio

Comments:

Sahana   (Writer)

The color combination is really eye-catchy!

Principal Cabin Design

Principal Cabin Design

The Principal Cabin can be seen as a mix of youthfulness and authority overlooking the rest of the office. This was achieved through usage of low saturated colors with a single small box of yellow to intentionally break the attitude. The purpose to use white furniture is to give importance to the vibrancy of displays all around. A Black & White corridor acting as an exhibition space serves as the contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio.

ZingyEdit: Principal cabin looking onto the rest of the office space, a necessary factor for planning. Flooring has been segregated for different spaces for instance vinyl flooring has been used for the rest of the office while wooden flooring highlights the Principal Cabin.

This picture relates to/has: Office, Cabin, glass door, wooden flooring, Architects Office, Cabin

Comments:

Sahana   (Writer)

The contrast is very evident!

Architect's Desk

Architect's Desk

High rise display creates an aesthetically pleasing environment while serving the purpose of maximum display for an Architect's Studio.

ZingyEdit: Anthropometrically designed workspace is designed using MDF board. Glass partition segregates the Principal Cabin with the workspace areas.

This picture relates to/has: Office, glass partition, Rolling Chair, Glass Table, Architects Office

Comments:

Graphical Representation of a man
Amit    

such a beautiful studio!!

The Ladder and The Boxes of Colors

The Ladder and The Boxes of Colors

The "ladder" behaves as the floating member of the team with a flexibility to change its position & dramatically add depth, life and color in any given frame. The "boxes of colors" were brought to life by the result of an intention to break free with the conventional storage design, in an expression to explode with harmony, balance & color.

ZingyEdit: Innovative composition of boxes, in which some are used as storage spaces also display a buffer zone for the workers.

This picture relates to/has: Office, Architects Office, Wall Decor

Comments:

Free Flowing Layout

Free Flowing Layout

As the door opens, multiple frames of illusion can be felt and the spaces emerge as question marks, bringing the inquisitive youth from within. The free flowing layout leads to the view of contrasting spatial experiences where directions can be felt through eyes.

ZingyEdit: A clever use of space has been made integrating waiting area along with the workspace, further moving towards the Principal Cabin using the workspace efficiently also providing a notion of permeability in the enclosed space constraints.

This picture relates to/has: Office, wallpaper, Rolling Chair, Waiting Room, Architects Office

Comments:

Graphical Representation of a man
Amit    

such a fantasic office ..one loves to work for hours!!

The Corridor

The Corridor

The exhibition space is developed with a dropped down ceiling to break the proportion and give a dramatic effect to the whole area while adding a story to the passage. This dark corridor with the play of light acts as a display unit and serves as the contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio.

ZingyEdit: To break the typical office environs, buffer zones have been created in spaces available. This corridor is a walk-through of various art works, giving away an innovative idea to present a corridor space. To add focus the entire corridor has been kept dark, with just track lights focusing over the displays.

This picture relates to/has: Corridor, displays, painting, Art Gallery

Comments:

Graphical Representation of a man
Amit    

nice gallery and require efforts to maintain

Play of colors - Exhibition Space

Play of colors - Exhibition Space

The exhibition space is developed with a dropped down ceiling to break the proportion and give a dramatic effect to the whole area while adding a story to the passage. This dark corridor with the play of light acts as a display unit and serves as the contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio.

ZingyEdit: The entire office has been designed in a manner, that interesting perspectives can be framed from each corner.

This picture relates to/has: Lobby, Wooden Staircase, Architects Office, Lobby, Art

Comments:

The Exhibition Space - Architect's Studio

The Exhibition Space - Architect's Studio

The exhibition space is developed with a dropped down ceiling to break the proportion and give a dramatic effect to the whole area while adding a story to the passage. This dark corridor with the play of light acts as a display unit and serves as the contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio.

ZingyEdit: A designer gallery has been created using descriptive wall paintings, making the corridor interactive and interesting.

This picture relates to/has: Lobby, Architects Office, Corridor

Comments:

The Principal Cabin- Architect's Studio

The Principal Cabin- Architect's Studio

The Principal Cabin can be seen as a mix of youthfulness and authority overlooking the rest of the office. This was achieved through usage of low saturated colors with a single small box of yellow to intentionally break the attitude. The purpose to use white furniture is to give importance to the vibrancy of displays all around.

ZingyEdit: A high end contemporary cabin, has been designed showcasing architecture at each point whether the display boards representing famous projects done by the firm, or the color scheme that has been added to this space.

This picture relates to/has: Office, Cabin, wallpaper, Office Cabin, Meeting Room, Desk, Cabin

Comments:

Architect's desk - Overview

Architect's desk - Overview

Highrise display creates an aesthetically pleasing environment while serving the purpose of maximum display for an Architect's Studio.

ZingyEdit: Within this workspace, the walls have been covered up with renders and other project drawings which is another innovative way, to decorate the area in an economical manner.

This picture relates to/has: Office, Cabin, chair, desk, painting, Rolling Chair, window blinds, Shelves, Architects Office

Comments:

Graphical Representation of a man
Amit    

seems a modified office, looks gud!!

Architect's studio - A designer's perspective

Architect's studio - A designer's perspective

The Designer's Layout- created before project execution.

This picture relates to/has: Architects Office, Drawing

Comments:

Layout- Architect's studio

Layout- Architect's studio

The image describes the layout of the office - Architect's Studio.

This picture relates to/has: Architects Office, drawings

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.