Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Studio an-v-thot Architects pvt. ltd.

NEW DELHI, Delhi, India-110017

The Orange Room, Commercial-Office Complex

A 600 sq ft. space had to be converted into an Office to fit in 8 junior workstations, 2 senior workstations, a conference, a reception cum waiting area, a Principal Cabin with a library, a lounge to entertain guests, and of course a pantry with a small balcony as well as a toilet. He left with a couple of special requests bestowed upon us- Endless storage capacity, Splash of Orange Color [to match Company's Product] As interesting the brief was the outcome was even more fascinating.

The main concern was never to accommodate the brief but to accommodate in such a way that the openness as well as the free flow is not compromised. As one enters, a 100 sq ft. of open area greets the visitor with warmth as well as fresh energy in the form of a perforated cave maximizing the depth of vision. This area has a wall of wallpaper to its left with bamboos on a floating pebble bed adding life to the whole ambiance. A well cushioned, wall mounted waiting seat adds panache to it. The interactive hierarchy based planning was adopted in such a way that the everyday story became prominent even before the office was made functional. The Boss's cabin was overlooking senior work-stations which in turn were overlooking the Junior Work-stations while setting apart the movement pattern of employees, guests and owner.

The lounge was adjoined to the Principal cabin providing partial blindness to the visitor's eye while the Principal is able to see through the majority of workforce area as well as the reception area. The service area including Pantry, Toilet and the Balcony was kept at the rear to avoid disturbance as well as to maintain cleanliness throughout the office. An interesting design feature that we call the metal mesh caters to the possibility of creating openness throughout the office. The mesh acts as a dividing line as well as a holder which holds multiple hanging storage units. The intention of using such mesh was to significantly nurture optimum and precise privacy levels for the adjoining spaces. This also leads to intertwined and interactive play of spatial volumes. Certain light fixtures when switched on exquisitely, cast a series of interesting shadow pattern. The lounge & the Principal cabin are placed adjacent to each other, with a three channel sliding glass partitions to separate the two. As and when required they can remain open or closed so as to act as two different units or as a single large unit. An interesting book shelf is mounted on the wall.

This has been made using laser cut wooden jali and solid wood blocks. These blocks can easily be removed and re-placed in a manner to accommodate and display different sizes and faces of the books. To enhance the size of the Cabin as well as the lounge, grooves in plaster were made which run in a linear path at regular intervals. These are even more highlighted by painting the sunken surfaces with a dark color. This helps to enhance the longitudinal length of the cabin as well as the lounge. An interesting play of color is achieved throughout the office space. This can be understood as an interactive balance between warm and cool colors, which are co-existent at every frame of vision. The color Orange was a must to be used as it symbolizes with the company's product. Our intention was to bring in orange in a diminishing manner, and as a result, this can be seen through-out the ceiling which vanishes at the eye-level. The play of colors [green, blue, purple & grey] is introduced at several areas which in-turn brings in the desired youthfulness as well as energy to the whole ambiance.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
600
The Orange Room - Plan

The Orange Room - Plan

The chart gives a detailed info of the layout of the Orange Room

This picture relates to/has: drawings

Comments:

Lounge adjoining main cabin

Lounge adjoining main cabin

A lavish seating lounge adjoins the Principal Cabin. With Walls done in wood and floors dressed in the best rugs, the space was made inviting enough.

ZingyEdit: A comfortable lounge, giving an aura of relaxation has been designed to break the traditional nuances of an office space.

This picture relates to/has: Office, sofa, wooden flooring, Leather Sofa, Ceiling Fan, Area Rug, Wooden Ceiling, false ceiling, Siding, Center Tables

Comments:

Principal Cabin - Rear View

Principal Cabin - Rear View

The main aisle can be viewed from the Principal Cabin. The choice of chairs, table, floors and walls were made keeping in mind the Modern Style requirements.

ZingyEdit: High back executive chair, with a designer glass table dominates the cabin.

This picture relates to/has: Office, Cabin, granite flooring, Rolling Chair, Wooden Ceiling, Rolling Chairs, Office Cabin, Glass Table

Comments:

The Principal Cabin

The Principal Cabin

Now here is the principal cabin! Design swayed between Modern and Zen.

ZingyEdit: Featuring along a contemporary office cabin with a work desk mounted from the wall for support.

This picture relates to/has: Office, Cabin, Rolling Chair, Office Cabin, Chair, Desk, Siding, Cabin

Comments:

Book Shelf with Flexible Shelves

Book Shelf with Flexible Shelves

Book shelf with flexible shelves that can be re arranged as per need & sizes.

ZingyEdit: A designer wall unit serving the purpose of bookshelf and a normal shelf has been devised in an innovative manner, also adding an aesthetic appeal to the wall.

This picture relates to/has: Corridor, Office, bookshelves, jaali partition, Wall Shelves, Office Storage

Comments:

Sahana   (Writer)

The structure of the book shelf is unusual yet interesting.

The Entrance Corridor - Full view

The Entrance Corridor - Full view

Donned in spectacular fashion, the entrance corridor attracts the most attention. The reception and the waiting area were exclusively designed to look their best, beating almost the spatial challenges of the space.

ZingyEdit: A perspective through the corridor with a decorative landscaping element comprising of bamboo sticks, against a floral backdrop makes the aura lively and interactive.

This picture relates to/has: Corridor, wallpaper, Leather Chair, Display Counter, jaali partition, Ceiling Light

Comments:

Graphical Representation of a man
Meena   

The use of bamboo sticks as part of the decor is really innovative!

Junior workstation with jali supporting hanging storage at the back.

Junior workstation with jali supporting hanging storage at the back.

Though constructed in small space, Junior Workstations were provided with ample light. Also the Jali behind ensured a good circulation of air inside the space.

ZingyEdit: A corridor showcasing wall mounted worksdesk perfectly paired up with rolling chairs, partially hidden by the customized partition.

This picture relates to/has: Office, panel, Ceiling Design, Rolling Chair, Flooring Tiles, workstation office, jaali partition, Wooden Cladding, Ceiling Light, Desk, Chest of Drawers

Comments:

Jali supporting hanging storages.

Jali supporting hanging storages.

Use of Jali instaed of walls had few apparent benefits- 1) Good air circulation around the space. 2) Enhanced ambience.

ZingyEdit: A customised partition has been designed using wooden frames, further filled with jaali screens or colored panels dividing the workspace.

This picture relates to/has: panel, jaali partition, LED Lights

Comments:

Sahana   (Writer)

Wonderful idea for ventilation requirements!

Waiting area Design

Waiting area Design

The Waiting Area was sumptuously designed with vibrant wallpapers and comfy seating zones. Notice the tufted seats flanked by bamboo sticks on either side.

ZingyEdit: The geometric patterned screen embarks its shadow over the waiting area, creating a dramatic play of shadow and light.

This picture relates to/has: chairs, leather-upholstered, wallpaper, Waiting Room, Decor Accessories

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.