Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

TheeAe Architects

Hong Kong, China

AR-CHLAY CRAFTED, Public Spaces-Art Gallery

Todays Shenzhen is not just a modern city, but the merits of its geological location make it also a cultural melting pot.

The new public cultural and art center needs modernism to correspond the pace of Shenzhens development, yet practices the significance of cultural inheritance. Hence, the concept of our design is to explore Chinese traditional pottery art through contemporary methods.

Chinese pottery has a long history and has been worlds leading for long. This will be a suitable theme for the concept of the new public culture and art center. The process of pottery shaping is a metaphor for mixing the three different cultures together. They support each other during development and achieve high. Instead of building three separate buildings, the idea of Three as one is more meaningful.

Our design is not solely providing Shenzhen with a cultural landmark, but together with the adventurous and prospective shape of the design, the public center will gain reputation around the world and strengthen the cultural influences.

This design mainly consists of six parts, which are, from top to below, roof garden, art gallery, museum, gallery, public open space and underground parking respectively. The circulation of the public center is a simple composition of two patterns: the ramps which go through the whole gallery and museum and the vertical circulation. Visitors may choose to slowly walk along the ramp to enjoy the gallery, and then they will continue the visit to the museum by another ramp or the art gallery by stairs or elevators and eventually reach to the roof garden on the top floor; on the other hand, they can simply take the elevator and visit wherever they want. In order to increase the service quality and efficiency, there will be three sets of vertical circulation throughout the whole building. The three sets are located averagely and each set contains stair and elevator so as to make the visit more convenient.

The bottom of the building is intendedly raised up, which is then supported by the three large columns. This enriches the openness and spatial quality of the public open space on the ground floor while manages to retain the environmental harmony with the surrounding and further encourages the spatial communication. The gallery, which is three storeys high, is inter-connected with an opening in the center and allows the visitors to look inside from the ground floor lobby, attracting more people to visit.

In order to match the dynamic shape of the building, landscape will go with a vivid streamline design and bring vitality to the space. Rich spatial quality, dynamic design and a variety of exhibitions are believed to become popular among the youth. This will be a good chance to increase their interest in culture and enhance their knowledge in relative fields, therefore facilitates cultural inheritance.

Costal Primary Schools sport field is located at the back of the public center and sunken down for three meters. The sport field will be semi-private which allows easy access to the field by just a few steps down the stepped landscape. In addition, the stepped arrangement will provide seats for students and public at the same time. While using the fields, they will also get involved in the landscape of the public center and therefore enhance their interactions. Other than the sport field, basement one also contains the centers public open space, bicycle storage and a connection to the metro station which makes the visit easier.

As per designed in our proposal, the Baoan Public Cultural and Art Center will become the milestone in culture of the western shoreline.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
84,142

Lobby area, with an atrium visually linking the lower levels. The large columns are where the vertical circulation works.

This picture relates to/has: Portrait, Lighting, Collage, Poster, Selfie, Bachelors, Family

Comments:

The program of the museum includes sports’ courts for the primary school nearby – simply opposite the road. The stepped seating arrangement provides easy access to the courts and seats to the audience.

This picture relates to/has: Fountain, Building, Convention Center, Office Building, Plant, Road, Town, City, Urban, Skyscraper, Tree, Water, Plaza, Town Square, Path, Sidewalk, Walkway, Cactus

Comments:

A distanced view of the building

This picture relates to/has: Building, Plant, Road, Town, City, Urban, Skyscraper, Tree

Comments:

Dynamic interior space of gallery

This picture relates to/has: Lobby, Lighting, Indoors, Building, Room, Reception, Road, Street, Town, Subway, Train, Train Station, Parking, Parking Lot, Tunnel

Comments:

The dynamic façade viewing from interior space

This picture relates to/has: Corridor, Lighting, Building, Office Building

Comments:

The clay-crafted shape represents the merge of cultures. The eye-catching dynamic shape of the building itself will undoubtedly become a new cultural landmark of Shenzhen.

This picture relates to/has: Building, Office Building, Plant, Wood, Flower, Road, Town, City, Urban, Skyscraper, Tree, Fence, Fir, Spruce, Observatory, Grove, Spiral

Comments:

MTR station is connected to B1 of the building, which facilitate access. B1 also serves as an open space for the public.

This picture relates to/has: Lighting, Asphalt, Tarmac, Road, City, Urban, Plaza, Town Square

Comments:

Bird view of the building

This picture relates to/has: Building, Convention Center, Office Building, Road, Town, City, Urban, Skyscraper, Engine, Motor

Comments:

Despite the underground connection between the MTR station and the museum, MTR exits are close to the museum as well.

This picture relates to/has: Bench, Lighting, Building, Convention Center, Villa, Road, Street, Town, City, Urban, Canopy, Plaza, Town Square, Path, Trail

Comments:

Design process

This picture relates to/has: Text

Comments:

View besides the building

This picture relates to/has: Outdoors, Plant, Flower, Road, City, Urban, Tree, Fir, Path, Sidewalk, Walkway, Trail, Leisure Activities, Grove

Comments:

None

This picture relates to/has: Poster, Text, Label, Drawing

Comments:

None

This picture relates to/has: Stadium, Road, Poster, Text, Plan, Map

Comments:

None

This picture relates to/has: City, Urban, Poster, Plan, Ship

Comments:

None

This picture relates to/has: Accessories, Text, Drawing

Comments:

None

This picture relates to/has: Text, Drawing

Comments:

This is the interior space of the museum. At the center of the space, the ramp goes up gently, leading visitors to each floor of the museum section, while the space at the side, like this one, will be tall exhibition areas.

This picture relates to/has: Lighting, Road, Street, Town, City, Urban

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.