Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

WeBe Design Lab

Chennai, Tamil Nadu, India-600035 |Practicing since: Sept. 4, 2010

Anora Beach Resort, Hospitality-[]

Anora beach resort is Located on the East Coast Road, between Mahabalipuram and Ponducherry. The site is about 800 metres from the sea. The climate is usually hot and humid though the year.

Client Requirement:
The client approached us to design a 24 suite sooms as a part of a larger resort complex. since the client was unable to acquire property that was beach facing, his main brief was for us tho recreate the effect of an ocean view on aland locked site. Apart from the suites, the requirement included a conference hall, restaurant and swimming pool.

Design Approach:
Keeping in mind the client's brief, we derived our main reference point for the project as the view along the eastern coast where one gets to see catamarns used as private viewing plarforms.
Considering the site condition, the existing palm trees were kept as the central focus and the required programs has been arranged radially. since the area assigned to the resort is relatively small, the suites had to be stracked one of top of the other up to one floor. To cut down the bulk of the built-up structure, we finished the walls of the ground floor with random rubble masonry. This not only created the effect of the landscape rising up, but also added another texture to the resort complex. All the rooms are arranged around a wading pool, which the upper rooms view through a picture window and balcony, while the lower floors are provided with a wooden deck, recreating the effect of a katamarn beached on the sea shore.
The suites are typical, differing only in the design of the bath areas. One suite module is provided with an open shower which maximises this region's wet climate, the other is fitted with an open private pool.

Sustainable Elements
The rooms are arranged radially, which, along with the rooms' overhang, ensures that the balconies and wooden decks are shaded during the hottest time of the day, all through the year. The rooms are staggered, thus letting us create a  stack effect colling system along with the wading pool. The extra thickness of the random rubble wall does not let the transfer of heat into the suites and maintains an even temperature. Random rubble masonry material is soureced locally. the upper floors are finished in plaster with white paint, which reflects the sunlight.

 

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
60,000
Copyright (C) B.R.S.Sreenag

Copyright (C) B.R.S.Sreenag

view of the swimming pool

ZingyEdit: Pleasurable poolside based by the stone clad wall.

This picture relates to/has: Resort, swimming pool

Comments:

view of the reception block

view of the reception block

ZingyEdit: A versatile venue, sited on a raised land covered by topical planting, is layered with a majestic stone wall to give a bold impact against the neutral white.

This picture relates to/has: Exterior, Elevation

Comments:

Copyright (C) B.R.S.Sreenag

Copyright (C) B.R.S.Sreenag

interior view of the lobby

ZingyEdit: Undulating geometric panels over the wall create a realm of interest within the informal lobby, furnished with wooden seating coups and a small coffee table hinting a nuance of social interaction.

This picture relates to/has: Resort

Comments:

Copyright (C) B.R.S.Sreenag

Copyright (C) B.R.S.Sreenag

view of the suites from the lobby deck

ZingyEdit: A whimsically innovative thought has been kept behind the planning of suites, facing a deck supported by a vast stretch of green area framing scenic views, to the residents of the suite.

Comments:

view of the swimming pool

view of the swimming pool

ZingyEdit: As the curved stone wall, gushes water into the pool a poetic nuance is emerged.

This picture relates to/has: Outdoors, Pool, swimming pool

Comments:

view of th suite entry court

view of th suite entry court

Comments:

view of the suite room overlooking the waterbody

view of the suite room overlooking the waterbody

Comments:

view of the suite rooms and reception block overlooking the waterbody

view of the suite rooms and reception block overlooking the waterbody

Comments:

twilight view of the suite rooms and the retained palm trees

twilight view of the suite rooms and the retained palm trees

Comments:

twilight view of the suite

twilight view of the suite

ZingyEdit: The glitz of the evening makes the views altogether more fascinating.

This picture relates to/has: Exterior, Reflecting pools, Elevation

Comments:

view of the suite module

view of the suite module

This picture relates to/has: Exterior, Elevation

Comments:

view of the first floor balcony

view of the first floor balcony

ZingyEdit: Reflection of water falling on the angular ceiling of the suites.

Comments:

detail of the roof

detail of the roof

This picture relates to/has: Exterior, Elevation

Comments:

view through the suite

view through the suite

Comments:

Conceptualised

Conceptualised

Comments:

Design Development

Design Development

Comments:

Master Plan

Master Plan

Comments:

Sustainibility

Sustainibility

Comments:

Site Selection

Site Selection

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.