Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

WeBe Design Lab

Chennai , Tamil Nadu, India-600035 |Practicing since: Sept. 4, 2010

D-Stijl Garden, Landscape-Others

Inspired by the de stijl art, this project attempts to add a third dimension space to a two-dimensional art style.
The main grids have been derived from the physical axes of the residence, such as pathways, locations of fenestration etc, and from the “virtual axes” created by the program in the house. 
The complimentary grids in the pattern arise in the landscaped areas. These form the secondary grids in the “D-stijl’d garden”. The space has been accentuated by creating specific nodes within the grids, based on the program and the utilization of spaces. This creates multiple zones such as out-door dining, family gathering space, meditation etc.

Further been emphasized by the provision of freestanding walls. These walls act as a visual barrier, creating a break from the visual continuity, and creating private outdoor spaces.
Landscape has been created to accentuate spaces created by the “grids”. 

Thus trees have been placed to create a buffer space, framing element to highlight the passages and pathways. There are other spaces where trees have been used to create a cozy atmosphere in private court created by the blank walls.
The de stijl art has thus been used in creating an interesting landscape that blends with the program and the physical axis of the house.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
5,100

ZingyEdit: A tropical expression is depicted within the project with lush landscape, crude built areas done in stone and concrete and a wooden pergola catering to the open seating area.

Comments:

Comments:

ZingyEdit: Any landscape is imperfect without the waterscape element added to it. Water gives away a notion of peace and tranquility along with the green patches, reaching out to nature.

Comments:

Comments:

ZingyEdit: Each element displayed in the project displays a connectivity with nature, namely the raw concrete walls or the stone clad wall, even the jute seating denotes an analogy with the ecological environment.

Comments:

ZingyEdit: MS pergola in a rhythmic pattern, supported by the stone clad wall, stands proudly amid the greens.

Comments:

Comments:

pathway passing through bamboo court

pathway passing through bamboo court

Comments:

viewing bamboo court from terrace

viewing bamboo court from terrace

Comments:

Comments:

floor plan

floor plan

Comments:

master plan

master plan

Comments:

Section-A

Section-A

Comments:

Section-B

Section-B

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.