Looking for Job/Internship with this Firm?
Consult
Send Message

Yatin Pandya

Ahmedabad , Gujarat, India-380014

Environmental Sanitation Institute, Institutional-Others

Project Status: Completed

The Design Philosophy and Considerations:
The design results from addressing four primary considerations - the program, the physical context of the site, the ideology of design and the demonstration of environmental sustainability and ecological balance.

Activities:
The institute conducts training, education and awareness programs in the field of environmental sanitation and health and brings together professionals and workers at all levels of decision making and implementation, both international and local . The program includes academic areas, library and resource centre, computer rooms, outdoor demonstration spaces and support spaces like administration, multi purpose halls and also residential spaces both for students and staff. The age group of the students, the participatory rather than instructive nature of learning and the Gandhian idea of learning by living together act as directives in the conception of the idea of the institute as an unrestricted arena for interaction, involvement and interchange.

The design responds to the site both at the local and the locational levels. Located in the rural taluk of Sughad in Gandhinagar, the design attempts to retain the rustic ambience of the place. Informal space organization, low skylines, ground hugging profiles replete with plinths and courts, simple material and technology and the imageabilty of distinct parts of the otherwise contiguous builtform through the roof are some of the design features in this attempt.

Physical Context:
The smaller triangular plot on the southeast is the only accessible area from the road and thus becomes the entry plaza, initializing the movement sequence into the institute. The existence of three trees in this plot is exploited by using them as visual guides in this process. The constriction caused by the junction of the rectangular and triangular plots of land demarcates the main movement route to the institute from the one, which leads to the residential and service areas. The garden on the north orders development along the institutional corridor, which forms the edge between the built and the un-built along the diagonal of the site from the entrance. Residential and service areas are accommodated in the southern half of the development with clear demarcation from the institutional areas. Higher massing at the south west of the site exploits view to the garden as well as shades the lower masses on the north. They also become the main visible feature from the bridge across the canal.

Kinesthetics:
The design emphasizes the narrative aspect of spatial experience in which the resolution of the spaces in the institute actively engages the visitor in his explorations. This experiential dimension to architecture, of movement through a sequence of spaces in an episodic manner and the sense of discovery of gradually unfolding spaces, vistas and interconnected elements is epitomized. In this method of space making, the dialogue set up between the visitor and the built environment in the process of understanding the space through the decoding of visual, tactile and sensorial clues personalizes the experience by involving him in it. Thus, the choices presented in the process of moving through the ensemble become the main determinant of the way the space reveals itself to the visitor.

Consult this Architect
Area (in sq.ft)
7,418
Cost (INR)
20,000,000
amphilibrary

amphilibrary

Comments:

Comments:

Landscape

Landscape

ZingyEdit: Using exposed brick facade, with a traditional style of architecture this innovative library cum amphitheater is conceived to promote the green factor in design.

This picture relates to/has: Outdoors, Landscape

Comments:

Outdoor

Outdoor

This picture relates to/has: Outdoors, Landscape

Comments:

ZingyEdit: Open spaces for instance corridors, courtyards have been provided to ensure penetration of daylight and ventilation within the building. Landscaping elements are incorporated to add a serenity factor, bringing to life these courtyard spaces.

Comments:

ZingyEdit: Punctures are added within the walls, to avoid the dull monotony within the building. These partially open spaces, frames scenes to the well-manicured green spaces outdoors, along with elements of hardscape and waterscape.

This picture relates to/has: Institute

Comments:

Porch

Porch

ZingyEdit: Using the flagstone pavers with well manicured grass in-between enhances the landscaping of the lawn. A material palette comprising of brick and concrete majorly dominates the design. Levels have been created to make the areas interesting to experience.

This picture relates to/has: Outdoors, Porch

Comments:

ZingyEdit: A glance at the manicured shrub, in the landscaping lawn.

Comments:

Comments:

ZingyEdit: A perspective at the brick laded exteriors of the rooms, through the corridor. This project displays several elements of design repeated at regular intervals, such as the circular columns, recessed fenestration openings etc.

Comments:

See Other Projects
Consult this Architect
Scroll To Top
Help Me Find the right Pro
This form is only for Project Consultation Requests. Any other messages will be deleted.
X
Describe the services needed and mention any specific requirements*
Project Details
Back
Success!
We have got your inquiry and our team will soon be in touch with you. Browse projects of some of the top designers in the meantime and shortlist ones that appeal to you.